2009. szeptember 13., vasárnap

Öngólhelyzetben a sportközvetítések


Digi-rejtély

A múlt héten két fociközvetítési jog kapcsán is hasonló problémák merültek fel. Felvetődött, hogy az RTL Klub nem élőben adja a magyar labdarúgó-válogatott soros vb-selejtező mérkőzését, hanem elcsúsztatva, mert az időpont üti legnépszerűbb szappanoperájának sugárzását, ám végül az élő adás mellett döntöttek. Hasonlóan kérdéses volt, hogy a debreceni focicsapat idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzéseit adó DigiSport csatornát hányan láthatják majd. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a Digi ugyanis „csak” mintegy 600 ezer háztartásban érhető el, azt pedig nem tudni, hogy ezek közül hányan fizetnek elő a DigiSportot is tartalmazó csomagra. Bár pusztán emiatt sok új előfizetőt is szerezhetne országszerte a műholdas DigiTV, a cég ilyen rövid időn belül nem tudja bekötni az új ügyfeleit. A DigiSport üzleti modellje tehát egyelőre elég homályos. A csatorna elindult, a közvetítési jogokat a tulajdonos megvette, de az adó csak a Digi kábeles és műholdas hálózatában érhető el. Mivel a Digi-csomagok ára nem emelkedett, a cég eddig nem jutott pluszbevételhez ebből. Lapunk megkeresésére a társaság nem válaszolt.

Annyi bizonyos, hogy a Digi lapzártánkig nem kezdett el tárgyalni a legtöbb háztartásban szolgáltató UPC-vel, erről Szűcs László, a társaság szóvivője tájékoztatta lapunkat. Így erősen kétséges, hogy az adása még bekerülhetne oda a debreceni csapat első meccséig. A Digi a hírek szerint azt ajánlja fel a kábelszolgáltatóknak, hogy a sportcsatorna műsorát kezdetben ingyen adja, majd idővel előfizetőnként havi 600 forintos díjat kér érte. Az ajánlat nem annyira gáláns, mint amilyennek látszik, mert az újonnan induló tévéadóknál egyrészt bevett szokás az első pár hónapos díjmentesség (ezalatt lehet házalni a hirdetőknél, bemutatva, hogy máris mekkora a csatorna elérhetősége), másrészt a kért havi díj sokkal magasabb az átlagos mértéknél, információink szerint még az egyik drága sportcsatorna által elkértnek is a háromszorosa.

A cikk teljes terjedelmében a címére kattintva olvasható!

Forrás: FN

Az Irdeto bemutatta új rendszerét


Az Irdeto bemutatta legújabb generációs rendszerét, a CAS 3-at, mely visszamenőlegesen kompatibilis a régebbiekkel. A megoldás legalább egy szolgáltatónál alkalmazásra kerül még az év vége előtt.

Az új rendszert közepes és nagy szolgáltatókra tervezték, kifejezetten nagy figyelmet fordítottak a HD tartalmak védelmére és a PVR funkcióra. Az Irdeto szerint több ügyfelükkel közösen dolgoztak az új rendszer kifejlesztésén, köztük a MultiChoci Africa-val. Az MCA fogja elsőként bevezetni az Irdeto CAS 3 rendszert, még az idei év vége előtt, mint a dél-afrikai térség legnagyobb szolgáltatója, az IS7 műholdon, KU sávban.

Térségünkben a Skylink fogja bevezetni az új rendszert, a meglévő ügyfeleinél is(kártyacsere), nem csak az újaknál.

Forrás: Rapid TV News