2009. szeptember 22., kedd

A svájciak megelőztek minket


Ők is megépítették első műholdjukat, egy pikoműholdat, amit szerdán reggel már fel is lőnek, míg a miénk jövőre indul útjára. A történet azonban hasonló.

Múlt héten beszámoltunk a Masat-ról, és arról, hogy a tervek szerint jövőre fel is lövik. A svájciak azonban megelőztek minket, és szintén egy cubesat-ot, kisméretű kocka-műholdat építettek. A neve kevésbé ötletes, mint magyar társáé, egyszerűen SwissCube-nak hívják. Szerdán reggel 8.23-kor indítják útjára.

Az egész történet hasonló a miénkhez, diákok, tanárok, támogatók, kutatók dolgoztak együtt, hogy megszülessen a pikoműhold, amely 10x10x10 cm és 3,1 kg. A vállalkozásra azonban úgy tűnik, jóval nagyobb anyagi keret állt rendelkezésre, ugyanis a 20 magyarral szemben több mint 200 svájci dolgozott rajta.

A SwissCube missziójának célja, hogy megvizsgálja az ún. égboltfény jelenségét, a légkör egy foto lumineszcenciáját (fénykeltés), 100km magasban. Az oxigénkibácsátás megfigyelésével fel tudják mérni az égboltfény erősségét, hogy megállapítsák a megfigyelés szögéből mért magasságát, a szélességét, és a helyi időt. A vizsgálat ideje minimum 3 hónap, a fellövés helye, a magyarhoz hasonlóan India.

Forrás: sat.hu

AZ MTV továbbra is közvetítené a VB-t, csak nem tudja, miből


A Magyar Televízió nem tett le arról, hogy közvetítse 2010-ben a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit, de még nem tudni, lesz-e pénz erre.

Ezt a közszolgálati televízió közleményben tudatta azután, hogy a Népszabadság azt írta: az MTV kuratóriuma a jövő héten dönthet arról, a köztelevízió megtartja-e vagy továbbadja a jövő évi vb közvetítési jogát.

Az MTV leszögezi: továbbra is közvetíteni akarja a labdarúgó-világbajnokságot, igaz, még nem tudni, lesz-e rá pénz. Ennek okaként azt jelöli meg, hogy „a jövő évi költségvetési törvényjavaslat példátlan, több mint 7 milliárd forintos elvonást helyezett kilátásba”. A közlemény úgy folytatódik, hogy „ilyen körülmények között a nemzeti köztelevíziónak felül kell vizsgálnia minden nagy értékű kötelezettségvállalását, beleértve műsoros projektjeit is, döntés azonban még nem született a közvetítési jog eladásáról.”

Az MTV Sport Főszerkesztőségének álláspontja szerint – amint arra a kommüniké kitér – „Magyarországról állítana ki szegénységi bizonyítványt, és a nézők, a focirajongók számára is veszteség lenne, ha a közvetítési jog eladására kényszerülne az MTV az átgondolatlan költségvetési elvonás miatt”.

„A labdarúgó-világbajnokság ráadásul 2010 legnézettebb sporteseményének ígérkezik, közvetítésére készen állnak a köztelevízió munkatársai, és az is megfontolásra érdemes a döntésnél, hogy a focicsemege közvetítése növeli az MTV kereskedelmi bevételeit is” – áll még a közleményben.

A Népszabadság keddi száma szerint az MTV belső köreiben már biztos váltásról, vagyis arról beszélnek, hogy az RTL Klub veszi meg a közvetítési jogot, amelyet jelenleg a köztévé birtokol, miután az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) tagjaként azt már megszerezte.

Rudi Zoltán, az MTV volt elnöke 2007. május 16-án jelentette be, hogy az MTV közvetíti 2010-ben a dél-afrikai labdarúgó-vb mérkőzéseit. A jogok megvásárlását a tulajdonost képviselő kuratóriumi elnökség hagyta jóvá.

Forrás: eMasa

Érkezik az első grúz DTH platform


A grúz háztartásokban hamarosan fogható lesz az ország első DTH platformja. Az év vége előtt induló szolgáltatás sugározni fogja a két grúz közszolgálati csatornát(GPB TV, Adjara) és két kereskedelmi adót(Rustavi 2, Inedi TV) is.

A grúz DTH platform a keleti 36 fokról lesz fogható, miután üzembe áll az Eutelsat W7, növelve a pozíció kapacitását, és leváltva a most ott szolgáló Eutelsat Sesat műholdat, melyet más pozícióba irányítanak(talán a keleti 80 fokra).

Ezzel az összes grúz adás egy műholdról lesz fogható, több program átkerül a Turksat 3A műholdról(keleti 42 fok), így a vételhez nem lesz szükség a továbbiakban monoblock fejre.

Forrás: Parabola.cz

Az MTV helyett az RTL-é lehet a futball-vb


A Magyar Televízió 2007 májusában jelentette be, hogy megszerezte a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait, de minden bizonnyal továbbadja azokat.

Továbbadhatja a 2010-es labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait az MTV – értesült a Népszabadság. A lap szerint az ügyben a jövő héten dönt a köztelevízió kuratóriuma, ám belső körökben már biztos váltásról beszélnek.

A csatorna vezetősége az RTL Klubbal tárgyal. A kereskedelmi tévénél a Népszabadság érdeklődésére Rényi Ádám kommunikációs igazgató azt mondta: nem kívánja kommentálni az információt.

Az MTV 2007 májusában jelentette be, hogy megszerezte a dél-afrikai vb hatvannégy mérkőzésének közvetítési jogát. Az esemény sajtótájékoztatóján Rudi Zoltán akkori elnök azt közölte: a joggal az európai rádiós és televíziós szervezet (EBU) rendelkezik, és az MTV EBU-tagként kapta meg a magyarországi sugárzási lehetőséget.

A 2006-os németországi világbajnokságot az RTL Klub közvetítette, szurkolói részről viszonylag sok kifogás merült fel a műsorokkal kapcsolatban.

Forrás: Index