2009. szeptember 8., kedd

Életjeleket mutat a Budapest Televízió


Új műholdat talált magának a felszámolás alatt álló Budapest Tv, amely a felszámolóbiztost megkerülve egy új cég nevében, de a régi székházban készíti újra élő adásait. A kábelszolgáltatók inkább a NótaTv-vel kedveskednének a csatorna egykori rajongóinak, míg a rendőrség már gyanúsítottként hallgatta ki a Budapest Tv tulajdonosát.

Ahogy megjósoltuk, visszatért a Budapest Televízió, ráadásul éppen a Sirius 4 műholdra. A gagyitévé felszámolás alatt áll, adósságai miatt az eddig a jelet továbbító UPC szóba sem áll vele, a műholdhelyet biztosító cég pedig maga kérte a csődeljárás elindítását, így a csatornának nem voltak túl nagy esélyei a túlélésre.

A Budapest Tv hivatalosan már nem is létezik, kábelszolgáltatókkal kötött szerződéseit a felszámolóbiztos felmondta, a műsort készítő, a csatorna tulajdonosaihoz köthető új cégnek pedig sem Magyarországon, sem más uniós országban nincs sugárzási engedélye, ennek ellenére meglepő életjeleket produkál.

Egyrészt a magyar műholdas piacot uraló UPC és Antenna Hungária megkerülésével is elérték, hogy jelük eljusson egy műholdig egy kecskeméti cég közvetítő kocsijának segítségével, másrészt felkerültek egy új műholdra, a Sirius –re. (pozíció: 4,8 fok Kelet, frekvencia: 12711 mhz, polarizáció: horizontális). Ráadásul a csatorna ígéretéhez híven hétvégén már élő műsorokat sugároztak, és a régi magazinok új adásokkal jelentkeztek.

Persze ez még nem azt jelenti, hogy újból mindenki megkaphatja a napi betevő esztrádműsor- és jósshow-adagját, hiszen a Sirius 4 műholdat csak a több műholdvevővel is rendelkező kábelszolgáltatóknak érdemes befogniuk, a Viasat3-on, a Tv6-on és a Discovery magyar adásán kívül nincs ott más érdekes tartalom. A kábelszolgáltatók pedig érvényes sugárzási engedély nélkül nemigen próbálkoznak a Budapest Európa Televízióként újjászületni vágyó csatorna adásának átvételével, főleg, hogy információink szerint a pár napja indult Nóta Tv pályázik a Bp. Tv helyére. Bár a csődbe ment csatornával ellenétben a szolgáltatóknak fizetniük kéne a Nóta Tv-ért, mégis sokan hajlanak a megbízhatóbbnak tűnő, a Budapest Tv célcsoportjának mégis megfelelő adó felé.

 

Adósság és rendőrségi nyomozás


A Budapest Tv feltámadása a meglepő életjelek ellenére egyre távolabbinak tűnik, pár napig például elérhetetlen volt a csatorna honlapja is, mert nem fizettek a szerverhostingért és a domainnévért a UPC-nek, azóta pedig .org végződésű címre költöztek. Az adósságok mellett a rendőrség is nyomaszthatja a tulajdonos Bródy Pétert, hiszen éppen most hallgatták ki gyanúsítottként jelentős értékre elkövetett sikkasztás megalapozott gyanúja miatt. A rendőrség közleményében csak B. Péterként emlegetett Bródyt azzal gyanúsítják, hogy a feljelentő cégtől kölcsönzött egy nagy értékű gépkocsit, amelyet többszöri felszólítás ellenére sem szolgáltatott vissza.

Forrás: Index

Fokozódik a román árháború


A román telefontársaság, a Romtelecom, felvette a kesztyűt az ország piacvezető triple-play szolgáltatójával folytatott árháborúban.

Egy jelentés szerint a társaság egy új csomagot vezetett be, mely televízió(Dolce DTH), internet(4Mbps) és vezetékes telefonszolgáltatást kínál havi 9 euróért az első évben, ez 17.85 euróra(ÁFA-val együtt) emelkedik a második évtől.

A Romtelecom költségmentesen szereli fel a modemet és a műholdas vételhez szükséges eszközöket. Ez a csomag egyenértékűvé teszi a Romtelecom triple-play szolgáltatását az RCS/RDS ajánlatával, mely az ország vezető kábelszolgáltatója az előfizetői számok tekintetében, és amely az ország legsikeresebb DTH platformját, a DigiTV-t üzemelteti.

A Dolce a második legnagyobb szereplő a román DTH piacon, több, mint 750000 előfizetővel.

UPC DVR kampány a vidéki plázákban


A UPC a DVR készülék népszerűsítésére öt vidéki nagyváros bevásárlóközpontjába szervezett megjelenést a nyár utolsó heteire. 
 
A Dunántúlon az augusztus végi, Észak- és Kelet-Magyarországon a szeptember eleji iskolakezdés heteire időzítette a megjelenést. A UPC a kitelepüléssel a digitális tévézésben újszerű megoldásokat kínáló DVR készülék előnyeire és célszerű használatára kívánta felhívni a figyelmet. Minden helyszínen - Veszprémben, Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon - a bevásárlóközpontok egy központi helyén egy-egy hétre moziszékekkel és plazmatévével berendezett "mozi-installációt" állítottak fel, ahol az érdeklődőknek hostessek és üzletkötők segítettek eligazodni a DVR készülék használatában.

A UPC egy éve kezdte el a digitális tévéadás kiépítését Magyarországon. Az átállással kapcsolatban azt tapasztalták, hogy bár a digitális tévézésre nagy igény mutatkozik, széleskörű elterjedéséhez azonban elengedhetetlen a DVR, azaz a digitális videorögzítő készülék funkcióinak minél alaposabb megismertetése. A már új és a még leendő megrendelők körében tudatosítani kell a digitális technika minden előnyét, ezzel is elősegítve a személyre szabott tévézés lehetőségét. Ennek érdekében hozták létre a www.dvr.hu website-ot, és ezt a célt szolgálták a mostani vidéki kitelepülések is.

A UPC digitális tévéadása jelenleg több mint száz településen több mint egymillió háztartás számára érhető el; a digitális hozzáféréssel rendelkező előfizetők száma ma már meghaladja a százezret, s az előfizetők egyharmada digitális videorögzítős mediaboxot (DVR-t) tartalmazó csomagot választott. A platformfüggetlen digitális televíziós csomagok műholdas digitális szolgáltatásként Magyarország teljes területén elérhetők. A műholdas, úgynevezett Direct csomagoknak jelenleg több mint 180 ezer előfizetője van, így összességében már csaknem 300 ezer otthont szolgál ki digitális televízióval a UPC Magyarországon. 

Forrás: Hullámvadász

Október 3.-án elköltözik az m2 műholdas adása!


Október 3.-án lejár a Magyar Televízió 2-es csatornájának jelenlegi frekvenciára vonatkozó szerződése, így az m2 normál és nagyfelbontású műsorának új frekvenciára és műholdra kell költöznie.

A közbeszerzési eljárás lezárult, a győztes pályázó és ezzel az új műhold és frekvencia szeptember 10.-én lesz nyilvánosságra hozva.

A tervek szerint a bejelentés után rövid időn belül elindul majd egy tesztadás az új frekvencián és az átállás előtt néhány nappal már vehető lesz az új pozícióból is műsor, hogy legyen elég idő az átállásra. 

Forrás: SAT-TV-RADIO