2009. október 19., hétfő

Gyárfás Tamás saját tévét akar indítani


Saját kereskedelmi csatornára adott be regisztrációs kérelmet Gyárfás Tamás és csapata az ORTT-hez. Ha elindul, az új tévé lesz az utóbbi idők mellőzött médianagyágyúinak gyűjtőhelye. Az alapítók közt van Friderikusz Sándor, Bárdos András és Juszt László is.

Nem lazsált Gyárfás Tamás azután, hogy az MTV szeptember végén váratlanul felmondta a Napkelte szerződését. A tévés három hét alatt önálló kereskedelmi televízió tervével állt elő.

Az Egyesült Királyság DVB-T2-re vált


Az angolok újabb digitális átállásra készülnek, most a DVB-T műsorszórókat kapcsolják le, és indítják útjára a DVB-T2-t, amit a teljes földfelszíni hálózatra kiterjesztenek.

A BBC és az Arquiva, a földfelszíni és műholdas műsorszórás egyik szakértője és technikai megvalósítója, az Egyesült Királyság teljes DVB-T műsorszórását felfejleszti DVB-T2-re. Így nagyobb sávszélesség lesz elérhető a HD csatornák számára.

Múlt héten a digitális átállás konferencia külföldi résztvevője, a DigiTag képviselője is elmondta, hogy a jövő a DVB-T2-jé. A DVB-T2-re váltás következtében a  BBC B Multiplexén mintegy 67%-os sávszélesség növekedés jön létre, ami elég is lesz ahhoz, hogy a közszolgáltatók is elindíthassák nagyfelbontású csatornáikat. A BBC és az Arquiva lesznek az első szervezetek a világon, akik a DVB-T2 technológiát a teljes földfelszíni műsorszórási hálózatra kiterjesztik.

Az első Freeview szolgáltatások most decemberben indulnak majd el Észak-Nyugat Angliában. Ezután szépen sorrendben minden műsorszórót átkapcsolnak az új technológiára, és 2010 vége előtt szeretnék befejezni az átállást.

A BBC megállapodást kötött az Arquivával, hogy egy öt műsorszóróbóll álló kis hálózatot építsen ki neki, ami bizonyos, kulcsfontosságú területek számára nyújt majd HD adást, még az újabb átállás bekövetkezte előtt. Így addig sem kell nagyfelbontású műsor nélkül élnie az angoloknak.

Forrás: SAT.HU