2009. október 28., szerda

A digitális átállás gyorsítását sürgeti Brüsszel a tagállamokban


Arra szólította az Európai Bizottság szerdán az európai uniós tagállamokat, hogy gyorsítsák meg, és 2012. január 1-jéig fejezzék be az analóg televíziós műsorszórás leállításának folyamatát.

Brüsszelben kiadott közleményében az uniós kormány emlékeztetett arra, hogy az analógról a digitális televíziózásra való átállással a televíziós műsorok közvetítésére használt frekvenciasávok négyötöde felszabadul. A felszabaduló frekvenciasávok a rádióspektrumot igénybe vevő új és innovatív szolgáltatásokra lesznek használhatók, kezdve a vezeték nélküli internettől és a fejlettebb mobilszolgáltatásoktól egészen az új interaktív, nagyfelbontású televíziós csatornákig.

Hello HD - Viasat TV6


A Viasat TV6 a Bajnokok Ligájának tavalyi közvetítője, idén már nem biztosította programjában a sokakat érdeklő sportesemény közvetítését. Ez a közöttünk fennálló műsorterjesztési szerződés egyoldalú módosításának minősül. Mivel felszólításunkra a TV6 nem ajánlott megoldást a fennálló helyzetre, ezért a csatorna továbbítását október hónaptól leállítottuk.

A Bajnokok Ligája idei fordulóinak közvetítése érdekében szerződést kötöttünk a Digisport tévécsatornával, amely már elérhető hálózatunkon.

Forrás: Hello HD

Macedóniában terjeszkedik az SBB


A Total TV DTH platform, melyet a Serbia Broadband(SBB) üzemeltet, hamarosan debütál a macedón piacon is.

A platform már jelen van a szlovén, horvát, bosnyák, montenegrói és természetesen a szerb piacon, összesen 53 csatornát kínál négy csomagban.

Az SBB tulajdonosa a Mid Europa Partners, melynek több érdekeltsége van a régióban, nemrégiben vásárolta fel a UPC Slovenia-t és az Invitel-t.

Forrás: Broadband TV News

Indításra kész az Ariane 5, fedélzetén a Thor 6


A két értékes műholdat elhelyezték az Ariane 5 rakéta fedélzetén, készen állnak az október 29-i kilövésre a Kourou-i bázison.

Az NSS-12(SES World Skies) és a Thor 6(Telenor) készen áll az orbitális pályára állításra. A készenléti felülvizsgálat rendben lezajlott kedden, az Arianespace felkészült az idei hatodik indításra.

A két műhold együttes súlya 8700Kg. Az NSS-12, 40 transzponderrel, a keleti 57 fokra kerül, ennek indítását az indiai és a közel-keleti régiókban várják leginkább.

Elsőkent az NSS-12 válik majd le, az indítást követő 26 perc és 36 másodpercben, ezt követi majd a Thor 6, a küldetés 31. percében. A Thor 6 a közismert Telenor pozícióba, a nyugati 1 fokra kerül, kiszolgálva a skandináv és a közép-kelet európai piacokat.

Forrás: Rapid TV News

Jövőre regionális televíziós multiplexeket pályáztatnak


Várhatóan jövőre írnak ki pályázatot körzeti földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) multiplexek működtetésére – közölte Jánosi György szocialista országgyűlési képviselő, az ügyben illetékes parlamenti eseti bizottság vezetője.

A multiplex (vagy programcsokor) az a frekvenciasáv, amelyen digitális technológiával lehet a mostaninál jelentősen nagyobb számú televízió- vagy rádióadó műsorát továbbítani.

Jánosi György elmondta: megkezdik az egyeztetéseket a helyi televíziókkal és azok érdekképviseleteivel, a konzultáció eredménye pedig már akár november végére a testület elé kerülhet. A politikus hozzátette, a bizottság tagjai „nagyjából egységesek” abban, hogy olyan pályázatot írjanak ki, amely a lehető legmagasabb bevételhez juttatja az államkasszát, s amelyhez nem szükséges kétharmados jogszabályt – például a digitális átállásról szóló törvényt – módosítani.

A külföldi modellek tanulmányozásakor láttak arra példát, hogy az analóg földfelszíni műsorszolgáltatási koncessziók birtokosai kapnak digitális működésre lehetőséget, de arra is, hogy területi elven osztják ki a jogosultságokat – jelezte.

Jánosi György közlése szerint ezzel szemben a testület abba az irányba indult el a gondolkodásban, hogy igényalapon osszák ki a regionális multiplexeket, lehetőséget adva a helyi társaságoknak az önszerveződésre.

Többéves kísérleti sugárzás után tavaly december elsején indult el Magyarországon a digitális műsorszórás, miután az Antenna Hungária hónapokkal korábban mind a rádiós, mind a televíziós multiplex-pályázatot megnyerte.

Forrás: eMasa