2009. október 15., csütörtök

Az oroszok űrkilövőállomást építenek


Az orosz távol-keleten új űrkilövőállomást építenek. Az építkezés becsült költsége 400 milliárd rubel. A hírt ma jelentette be a az orosz űrügynökség, a Roskosmos.

Az új kilövőállomás, a Vostocnyj, építése 2011-ben kezdődik az Amur térségében, 20-25 ezer munkás dolgozik majd rajta. Az első, embert nem szállító misszió 2015-ben várható, míg emberrel a fedélzetén 2018-ban emelkedik majd fel az első rakéta.

Az oroszok jelenleg a Kazahsztánban található Baikonur Cosmodrome-t használják küldetéseikhez.

Forrás: Parabola.cz

Kitűzték a ProtoStar eladási dátumát


Csődeljárás keretében értékesítik a ProtoStar két műholdját. Október 14 volt a határidő, amíg az érdeklődők hivatalosan ajánlatot tehettek a ProtoStar-1 műholdra, az árverésre október 29-én kerül sor, New York-ban.

A ProtoStar-2 is eladó, de az árverést bonyolítók várnak még vele, az első eladásának tapasztalatai alapján döntenek majd. A ProtoStar 2 eladását az is hátráltatja, hogy a SES jogokkal rendelkezik a műhold Ku sávos transzponderei felett. A műhold bevételt termel, májusban állt szolgálatba a keleti 107.7 fokon, Ku és S sávos transzponderekkel.

Potenciális vevője lehet a ProtoStar-2 műholdnak a SES(valamint az Eutelsat is), de érdeklődést mutat az első műhold iránt is, mely 2008 júliusában állt pályára, bár azt valószínűen át kell irányítani a jelenlegi keleti 98.3 fokon lévő pozíciójából.

Forrás: Rapid TV News