2009. október 26., hétfő

A rejtélyes új Digikábel beltéri egységek


Mint nemrégiben beszámoltunk róla, a Digikábel kínálatában megjelennek HD csatornák, melyek vételéhez az eddigi, általuk biztosított beltéri egység nem volt alkalmas.

Nem csak HD vételre alkalmas került a szolgáltató kínálatába, hanem az SD vételhez is új berendezést kínálnak, íme a 2 újdonság:

TechniSat DIGIT K3X (SD)





Inter csomag az Amos 3 műholdon


Az Amos 3 műholdon hivatalosan is elindult az ukrán Inter csomag, 8 csatornával, legtöbbje FTA.

Elérhető csatornák:

Inter, NTN, K1, K2, Enter Music, Enter Film, MTV Ukraine és Megasport

Tegnap az Inter kivételével a csatornák FTA-ban voltak elérhetők, a későbbiekben a Megasport és a NTN kódolása várható.

Vételi paraméterek:
  • Amos 3 (4°W), freq. 10,890 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S
A csomag előzőleg a 10.806 GHz V transzponderen tesztelt, de azt el kellett hagynia, mivel oda a T-Home költözött, a szlovák piacra szánt csatornákkal.

A multiplex csatornái más transzponderről is vehetők az Amos 3 műholdról, valamint a keleti 4.8 és 39 fokról. A párhuzamos sugárzás a szerződések lejártáig megmarad, ezek után kizárólag innen, az Inter csomagból lesznek elérhetők.

Forrás: Parabola.cz

Ukrán csatornák az Astra 2C műholdon


Az Astra 2C műhold, mely jelenleg a keleti 31.5 fokon szolgál, üzembe helyezte az első multiplexét, 15 tévécsatornával.

Vételi paraméterek:
  • Astra 2C (31,5°E), freq. 12,090 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 9/10, DVB-S2/QPSK
Elérhető csatornák:

2T, 5kanal, Cesky Club TV, Glas, Kiko, KRT Kievskaja, Maljatko TV, Meždunarodnyj slavjanskyj kanal, People, Planeta, the Council, Star TV, Svot, Turbjuro, UBK.

A csatornák FTA-ban sugároznak, nagyrészt MPEG-2 formátumban, a következők kivételével, melyek MPEG-4 tömörítésben: 2T, Kiko, Planeta és Svit. A transzponder jelei egy 60cm átmérőjű antennával is kitűnően vehetők.

Ugyanezen csatornák a Sirius 4 műholdon(keleti 4.8 fok) is elérhetők, szintén FTA-ban.

Forrás: Parabola.cz

Miért van mindennek magyar hangja?


A digitális rendszerek lehetővé tennék, hogy több hangsávval, felirattal sugározzák a műsorokat, vagyis eredeti nyelven is nézhessük a filmeket. A magyar viszont szereti a szinkront, a tévécsatornák pedig egyelőre nem szánnak pénzt azokra, akik a tévéből akarnak nyelvet tanulni. Talán ezért is beszélnek olyan kevesen idegen nyelvet nálunk.

A digitális tévé nemcsak a prosztatabántalmakban szenvedőknek jelenthet megváltást, nemcsak azért jó, mert az élő műsor bármikor megállítható, hogy ne maradjunk le semmiről, amíg kirohanunk. Sőt még csak nem is azért változtathatja meg az életünket, mert HD-minőségben minden apró pörsenést láthatunk majd Várkonyi Andrea arcán, és a karikákat Stohl András szemei alatt, hogy kiderüljön, nem azért sztárok, mert szépek. A digitális tévé ennél is többet tehetne: megtaníthatná a magyarokat angolul. Már ha az eredeti nyelv és a felirat elérhető lenne minden csatornán, minden sorozat és film alatt.