2009. október 13., kedd

Nem halászunk, nem vadászunk, már a Focus Sat-on sem


Megszűnt a Fishing and Hunting csatorna továbbítása a Focus Sat szolgáltató csomagjában is. Rövid idő alatt ez a második szolgáltató, mely megszüntette a csatorna továbbítását, így az a nyugati 1 fokról a továbbiakban egyáltalán nem érhető el.

A csatornát a szolgáltató jó ideig FTA-ban sugározta, majd a tesztidőszak végével kódolást kapott. Pár napja a DigiTV kínálatából került ki a horgászattal, vadászattal foglalkozó adó, egy konkurens csatorna, a PV TV váltotta. Ekkor a Focus Sat ismét lehetővé tette a Fishing and Hunting FTA vételét, majd a mai napon beszüntette a sugárzását.

Forrás: Parabola.cz

ORTT: a fontos közvetítések szabályozását sürgeti


Az ORTT kezdeményezi a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események közvetítésére vonatkozó szabályok megalkotását.

Az ORTT közleményt adott ki, melyben leírja, hogy a Testület 2009. szeptember 30-án hozott döntésével sürgeti annak a kormányrendeletnek a megalkotását, mely a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események fogalmát, valamint a konkrét eseményeket meghatározná.

A médiahatóság indoklása szerint „2009. őszén a Bajnokok Ligája mérkőzések, valamint a nyári olimpiai játékok közvetítésének ügye is megmutatja, hogy a médiarendszer komoly működési zavarát okozza, hogy hiányoznak a társadalom számára kiemelt jelentőségő események közvetítésének részletes szabályai.”

„A Médiatörvény kimondja, hogy »kizárólagos televíziós közvetítési jog nem gyakorolható olyan módon, hogy a hazai közönség meghatározó részét kizárja a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró televíziós események figyelemmel kíséréséből«, továbbá hogy »a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró eseményeket, valamint azok nem feltételes hozzáférést lehetővé tevő közvetítésének módját (egészben vagy részben, illetőleg élő adásban vagy felvételről) a Kormány - az Országos Rádió és Televízió Testülettel egyetértésben - rendeletben határozza meg«”- folytatódik a közlemény.

A médiahatóság úgy látja, hogy a kizárólagos közvetítési jog korlátját jelentő, a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események fogalmát és a konkrét eseményeket meghatározó lista azért hiányzik, mert a vonatkozó kormányrendelet még nem készült el. Az ORTT ezért sürgeti annak a kormányrendeletnek a megalkotását, mely a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események fogalmát, valamint a konkrét eseményeket meghatározná.

Mint írták, a Miniszterelnöki Hivatallal az egyeztetés folyamatban van.

Forrás: eMasa

A Romtelecom megfizethető IPTV megoldásra törekszik


A román Romtelecom a régóta várt IPTV szolgáltatást készül elindítani.

A telefontársaság az anyavállalata, az OTE(görög telefontársaság), újonnan bevezetendő technikai megoldását fogja átvenni, mely a tervek szerint már 2 Mbps internetsebességnél is működőképes.

Jelenleg az OTE által kínált IPTV szolgáltatás, a Conn-x TV, 35 tévécsatornát és VOD szolgáltatást kínál havi 15 euróért, 8 vagy 24Mbps internetsebesség mellett.

Az új technológia átvételével a Romtelecom az idei év vége előtt elindíthatja IPTV szolgáltatását, sokkal több előfizetőre számíthat, mint a régebbi, 8Mbps megoldás esetén, hiszen lényegesen alacsonyabb áron kínálhatja majd a szolgáltatást, internet előfizetői jelenleg 4.9 eurót fizetnek havonta a 2Mbps és 14.1 eurót a 8Mbps sebességű kapcsolatért.

Forrás: Broadband TV News