2009. november 5., csütörtök

A szlovéniai magyarokat is érinti a televíziózás digitális átállása


Az átállást követően a szlovén közszolgálati tévé új, tematikus csatornákat indítana. A magyar adásokat megtartják, ha lehet, jobb időpontban, de továbbra is országos sugárzással. A digitális átálláskor újra napirendre kerülhet a magyar adók sugárzási jogának kérdése.

A szlovéniai magyarokat is érinti a televíziós digitális átállás – olvasható a Népújság című szlovéniai hetilap legfrissebb számában. Az Európai Unióban 2012-re megvalósuló teljes digitális átállásnak köszönhetően megnő a televíziós csatornahelyek száma, ezért a szlovén közszolgálati rádió és televízió (RTV Slovenija) új, tematikus csatornák bevezetésére készül. Zver Ilona, az RTV magyar műsorokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta a Népújságnak, hogy a jelenlegi három, a földi analóg rendszeren keresztül sugárzott csatorna mellett további tematikus csatornák, például sportprogramok, információs, kulturális programok indulhatnak el a jövőben.

A kelet-szlovéniai Lendván található magyar szerkesztőség műsorai nagy valószínűséggel a jelenlegi időpontokban és terjedelemben lesznek láthatók továbbra is. Zver Ilona arról is beszámolt, hogy amennyiben a jelenleginél kedvezőbb, több nézőt vonzó idősávba kerülhetnének a magyar nyelvű műsorok, akkor is szeretnék elérni, hogy az országos sugárzásúak maradjanak, és Szlovénia központi és nyugati régiójában is láthassák az oda elszármazott muravidéki magyarok, ne csak az ország keleti régiójában sugározzák a magyar adásokat.

A magyarországi televíziós csatornákról a lap azt írja, hogy a szlovéniai Muravidéken a Telemach nevű kábelszolgáltató már egy ideje hivatalos engedéllyel csak a Duna TV és az MTV2 műsorait sugározza. Az MTV1 és a két országos kereskedelmi televízió műsorai „félig legálisan”, engedélyek nélkül találhatóak meg a cég csatornakínálatában. A tisztázatlan jogi helyzet miatt az RTL Klub adása kikerül a Telemach kínálatából, a TV2 pedig továbbra is látható lesz a Muravidéken, a rendezetlen jogi helyzet ellenére. A digitális átálláskor újra napirendre kerülhet a magyar adók sugárzási jogának kérdése.

Forrás: eMasa

UPC - helybenjárás és visszaesés


A UPC Direct előfizetők száma a harmadik negyedév végén 182900 volt, ami szinte megegyezik a második negyedév végi adatokkal.

Az analóg kábelelőfizetők száma 476600, ez a negyedév alatt 34800-as csökkenést jelent, míg a UPC Digital 140600 előfizetőhöz jut el, ez plusz 16300 az előző negyedévhez képest.

Forrás: Parabola.cz

28 csatorna tesztel a Magio transzponderén


Decemberben indul a magyar T-Home DTH platform testvérszolgáltatása, a szlovák Magio. Folynak a tesztek, mely a magyar előfizetők bizonyos körének(Intek STB tulajdonosok) is "elérhető".

Vételi paraméterek:
  • Amos 3 (4.0W) - 10806.00 V - Txp: 3 - Beam: Hungary - DVB-S2 (8PSK) - 30000 2/3 - NID:100 - TID:4
Tesztelő csatornák:
  1. Joj Plus(audio: slk)
  2. Trojka(audio: slk)
  3. TA3(audio: slk)
  4. Jednotka(audio: slk)
  5. Dvojka(audio: slk)
  6. Markiza(audio: slk)
  7. Joj(audio: slk)
  8. CT1(audio: cze)
  9. CT2(audio: cze)
  10. Prima(audio: cze)
  11. Filmbox(audio: cze)
  12. Sport1 Extra(audio: cze)
  13. Filmbox Extra(audio: cze)
  14. Spektrum(audio: cze)
  15. MTV Europe(audio: eng)
  16. VH1 Classic(audio: eng)
  17. Minimax/Anime+(audio: cze,hun sub:cze)
  18. Test 18
  19. MGM(audio: cze)
  20. HBO(audio: cze)
  21. Film+(audio: cze)
  22. TV Doma(audio: slk)
  23. TV Lux(audio: slk)
  24. Nova Sport(audio: cze)
  25. AXN(audio: hun,slk,eng sub: cze,hun)
  26. National Geographic(audio: hun,eng sub: cze)
  27. HBO2(audio: hun,slk,eng sub: hun,cze)
  28. CineMax 2(audio: hun,slk,eng sub: hun,cze)

Jól teljesítenek a T-Home tévészolgáltatások


A társaság DTH platformja, mely az elmúlt év végén indult, az idei harmadik negyedévet 121563 előfizetővel zárta. A tavalyi év azonos időszakához képest az IPTV szolgáltatás előfizetőinek száma közel megtriplázódott, 18580-ról 53176-ra nőtt. A kábelelőfizetések száma 1.9%-os csökkenést mutat, a harmadik negyedév végén 409197 volt.

Összességében a tévé előfizetések száma 583936-ra emelkedett, mely 34%-os növekedés az előző év harmadik negyedévéhez képest.

Forrás: Broadband TV News