2009. október 29., csütörtök

Sikeresen pályára állt a Thor 6


Az Ariane 5 rakéta indítása rendben zajlott, sikeresen elindult szolgálati helyére az NSS-12 és a Thor 6.

A küldetés sikeres, teljesítve, mondhatnánk mérnöki szavakkal.

Az SS/L által épített NSS-12, mely a SES flottájának legnagyobb tagja, összesen 84 transzponderrel rendelkezik(40 C sávos és 48 Ku sávos), tömege 6 tonna.

A Thor 6 ennél kisebb méretű, de nem lebecsülendő a maga 36 Ku sávos transzponderével, építését a Thales Alenia Space végezte.

Forrás: Rapid TV News

In Memoriam Danubius, Sláger...




Bár a rádiózás nem tartozik az oldal tematikájához, de ezúton, a magam módján emlékezem meg róluk.

Thor 6 indítás élőben


Ma este indítják szolgálati helye felé a Telenor legújabb műholdját. Az érdeklődők számára két lehetőség is adott a kilövés megtekintésére élőben.

Az első, akinek lehetősége van a Thor 5 műhold jeleinek vételére, egy dedikált csatornát nézhetnek, melyet kifejezetten erre az alkalomra indítottak.

Vételi paraméterek:
  • THOR 5, Txp. BSS33, 12.341 GHz, Vertical, SR 28.000, FEC 7/8
Akinek nincs lehetősége ennek a csatornának a vételére, az sem marad le semmiről, hiszen az interneten is élőben lesz követhető az esemény, a következő linken:


Az internetes közvetítés magyar idő szerint 20:40-kor kezdődik, az indítás 21:00 és 22:40 között várható.

Előkészítő munkálatok az Eutelsat W7 műholdon


Bajkonurban folytatódnak az előkészítő munkálatok az Eutelsat W7 műhold indításával kapcsolatban, mely egy Proton M hordozórakéta fedélzetén indul majd szolgálati helye felé. Külföldi szakértők bevonásával folyik az összeszerelés, tesztek, a számítások ellenőrzése.

Az indítás a tervek szerint november végén lesz.

Az Eutelsat W7 telekommunikációs műholdat kifejezetten televíziós szolgáltatásokra tervezték, lefedi majd az európai, orosz, afrikai, közel-keleti és közép-ázsiai régiókat. Szolgálati helye a keleti 36 fok lesz, tervezett élettartama 15 év.

Az Eutelsat W7 kapacitása 70 Ku sávos transzponder, az Eutelsat SESAT műholdat váltja.

2009-ben eddig 7 Proton rakétát indítottak, mindegyik sikeres volt, ezek közül öt telekommunikációs műholdat állított pályára.

Forrás: Parabola.cz