2009. október 7., szerda

Magio vagy MagioSat?



Az elmúlt napok híreszteléseivel ellentétben mégsem T-Home néven indul az új szlovák DTH platform, neve Magio vagy MagioSat lesz.

A szolgáltatásnak komoly konkurenciával kell felvennie a versenyt, a szlovák piacon már régóta jelen lévő UPC Direct, DigiTV és SkyLink a versenytársak.

Nem hivatalos információk szerint a szolgáltatás csak a jövő év januárjában indul, az eddigi hírek e hónap közepét említették, és ez utóbbi tűnik inkább valószínűnek, hiszen miért került volna fel már most a magyar T-Home DTH csomagjában található több csatornára is cseh/szlovák hangsáv, valamint egy már jól működő és sokat tesztelt testvérszolgáltatás után miért kéne 3 hónapig tesztelni az induló szolgáltatást, már most elindítani egy transzpondert.

A Duna tévé vitte el a válogatott meccseit


A Duna Televízió közvetíti élőben a magyar labdarúgó-válogatott utolsó két világbajnoki selejtezőjét, a szombati és a jövő szerdai meccset. Előbb Portugália, majd Dánia ellen lép pályára a csapat.

A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapja számolt be arról, hogy a Duna tévé vitte el a vb-selejtező jogait. Azért esett a választás a csatornára, mert az MLSZ a határokon túl nagy érdeklődést tapasztalt a két találkozó iránt. A szövetség ezért közbenjárt a közvetítési jogokat birtokló Sportfive cégnél, hogy a Duna Televízió adhassa az összecsapásokat.

A magyarok szombaton Lisszabonban 21.45 órakor lépnek pályára, négy nappal később Koppenhágában 20.45 órakor kezdődik a találkozó.

Mint korábban megírtuk, a BL-lel megelégedett TV2-nél vagy a két vesztes hazai meccset leadó RTL Klubnál szóba sem került a mérkőzés, az MTV anyagi helyzete miatt nem volt partner. A Digisport és a Sport TV került még szóba korábban, utóbbi biztosan tett ajánlatot is.

Forrás: [origo]

Az Eutelsat már 100 HD csatornát továbbít


Az Eutelsat Communications a HD felbontású csatornák közül már 100-at sugároz, a megtisztelő pozíciót a Sky Sport 1 HD foglalja el, mely a Sky Italia csomagjában fogható, a Hot Bird szomszédságából, a keleti 13 fokról.

Az Eutelsat rendszerében 2005-ben kezdődött meg a HD csatornák továbbítása, melyeknek száma 2006 közepe óta megtízszereződött. Az európai és a közel-keleti piacra 243 HD csatorna sugároz, ennek 42%-a az Eutelsat műholdjain keresztül.

Az Eutelsat HD forgalmának a 40%-át a Hot Bird szomszédságában található pozíció adja, más műholdjai iránt is nagy a kereslet, mint például az Eurobird 9A(keleti 9 fok), mely két HD palformot is kiszolgál(Hello HD, Platforma HD), ellátja az orosz, török és közép-európai piacokat.

Forrás: Broadband TV News

Fordulóponthoz érkezett a magyar IPTV piac


Bár lassan terjed az IPTV a magyar piacon, az előfizetők száma 60-70 ezer közötti, vannak arra utaló jelek, hogy fordulóponthoz érkezett.

A Magyar Telekom több előfizetőt szerzett 2009 első félévében, mint az azt megelőző másfél évben összesen. Már 120 ezer háztartást ér el az optikai hálózatuk, ez a szám év végére további 45 ezerrel fog emelkedni.

A GTS Datanet idén júliusban indította IPTV szolgáltatását. Összesen 40000 előfizetőjük van, ebből 15 ezernél van meg a technikai lehetőség a szolgáltatás üzembehelyezésére. Céljuk szerint ezen háztartások 10%-a az év végére előfizetője lesz IPTV szolgáltatásuknak.

Forrás: Broadband TV News

Filmcsatornát indítana a DunaTV


Egy új filmcsatorna reklámbevételeivel enyhítené forráshiányát, szerezne egy kis plusz pénzt alapfeladatai ellátásra a DunaTV. Más megoldásokat is tanulmányoznak.

Újabb csatorna indításával is enyhítené saját forráshiányát a Duna Televízió – mondta Cselényi László, a közmédium elnöke, hozzátéve: számos más megoldást is tanulmányoznak. „Megnézzük, a médiatörvény megengedi-e, hogy indítsunk egy új csatornát, annak bevételéből pedig egy kis pluszpénzt kerítsünk alapfeladatunkra”.

Cselényi szerint ugyan telíti a piacot a nyolcvannál több hazai kábelcsatorna, de „elférne még itt egy színvonalas, a szélesebb közönség számára is emészthető filmeket sugárzó adó”. Úgy látja, a kábelszolgáltatók számára is vonzó lehet egy ilyen adó, feltéve, hogy – eltérően más csatornáktól – nem kellene fizetniük a továbbításért.

A Duna TV bevételét a sugárzott reklámokból befolyó összeg adná, de a forráshiány enyhítésének más módjait is szem előtt tartják: befogadnak pályázati pénzből megvalósult műsorokat, de azt is tanulmányozzák, hogyan fogadhatnák el a médiatörvény előírásainak szélesebb értelmezésével a felkínált támogatásokat.

A médiatörvény elég szűkre szabja, milyen tematikájú produkciókhoz szerezhetnek támogatót a közszolgálati adók, de ezek között felsorolja a kisebbségi műsorokat; „márpedig a Duna Televízió elsősorban a határon túlra szól, így az esti mesétől a focimeccsig minden műsorunk megfelel e kritériumnak” – mondta az elnök.

A Duna Televízió élére 2005 februárjában megválasztott – a poszton azóta újrázó – elnök még hivatalba lépésének évében beszélt arról, hogy Autonómia néven kisebbségi, Unió néven pedig ifjúsági és oktató csatornát indítanak. Előbbi 2006 tavaszán debütált, utóbbit pedig a közmédium honlapján, internetes szórással tennék elérhetővé.

Forrás: eMasa