2009. október 20., kedd

YahSat és Microsoft kapcsolat


Bár a társaság első műholdja csak 2010-ben indul, az Al Yah Satellite Communications, mely a Mubadala Development tulajdonában van, már a kapacitás kihasználtságát tervezi.

2010 végén indul a YahSat 1A, míg a YahSat 1B valamikor 2011-ben. Október 19-én a társaság aláírt egy memorandumot a Microsoft szoftvervállalattal, mely szerint a Microsoft Live szolgáltatását biztosítják majd műholdjukon keresztül, ellátva a közel-keleti, afrikai és délnyugat-ázsiai régiókat.

A YahSat partnere a SES Astra is, együtt biztosítják majd a YahLive DTH szolgáltatást a régiónak a keleti 52.5 fokról.

Forrás: Rapid TV News

Digitális császár lett a UPC


A UPC az elmúlt 6-9 hónapban csendben, a színfalak mögött végrehajtott fejlesztéseinek köszönhetően újra élre ugrott a digitalizálási versenyben. A cég új magyarországi vezetője, Betzalel Keningsztein szerint a UPC mindig egy lépéssel előrébb jár az internetes hálózatok fejlesztésében, mint a versenytársak.

Sávszélesség tekintetében ez igaznak is tűnik, hiszen a DSL-technológia lehetőségei végéhez érkezett, s a UPC legutóbbi fejlesztésével, a hat hete bevezetett Fiber Power családdal már nem is egy ligában versenyez. A legnagyobb konkurensnek számító Magyar Telekom új generációs hálózata, a nem csak nevében, hanem ténylegesen is optikai alapokra építkező FTTH maximum 80 Mbit/s letöltési sávszélességet kínál, erre a UPC jelenlegi ajánlata 50 százalékkal tromfol rá a 120 Mbps-es csomaggal, de a mostanra mindkét nagy szolgáltató által saját kábelhálózatán bevezetett EuroDOCSIS 3.0 technológia határai ennél is messzebb, akár 3-400 Mbps egyéni sávszélességig is mehetnek.

Formálódik a közép európai médiahatóságok együttműködése


Az Európai Szabályozóhatóságok Fórumán (EPRA) 2009. október 16-án Drezdában a magyar, a cseh, a szlovák és a román médiahatóság képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek alapján még ez év decemberében Prágában létrejöhet a közép európai médiahatóságok szorosabb együttműködését célzó többoldalú megállapodás, illetőleg a résztvevő hatóságok klubja.

Az együttműködés kiterjed mindenekelőtt a kiskorúak védelmére, az alapjogok érvényesülésére az elektronikus médiában, illetőleg az egyes tagszervezetek közötti médiapolitikai egyeztetésre. Az együttműködés kialakításában az ORTT kezdeményező szerepet játszott.

Mindezeknek különös jelentőséget ad az a körülmény, hogy az Európai Unióban a műsorszolgáltatók meglehetős szabadsággal választhatják meg azt az országot amelynek joghatósága alatt működni szándékoznak.

Az együttműködésben való részvétel iránt az aláírókon túl Lengyelország, Szlovénia és Szerbia médiahatóságai is érdeklődést mutatnak.

Forrás: Hullámvadász