2009. október 22., csütörtök

November 18-án indul az Eutelsat W7


Az új telekommunikációs műhold, az Eutelsat W7, november 18-án startol Bajkonur-ból, egy Proton M rakéta fedélzetén, a feljuttatását az ILS bonyolítja.

A műhold a keleti 36 fokon szolgál majd, az Eutelsat W4 társaságában, az Eutelsat Sesat-ot váltja. Az Eutelsat W7 összesen 70 transzponderrel rendelkezik, lefedve az európai, orosz, ukrán és szub-szaharai piacokat. Az Eutelsat Sesat műholdat más pozícióba irányítják.

Az Eutelsat W7 a kereskedelmi működést ez év végén, vagy a jövő év elején kezdi meg. Ez a műhold lesz az alapja a DTH szolgáltatások további terjeszkedésének, elsősorban az orosz és az ukrán piacon.

Forrás: Parabola.cz

40 milliós NHH-bírság az Antenna Hungáriának


A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) határozata számos ponton elmarasztalja az Antenna Hungáriát (AH) a digitális átállás kapcsán. Az AH megtámadja a határozatot.

Ma közzétett határozatában (részletesen elérhető itt) számos ponton elmarasztalta az NHH az Antenna Hungáriát. A hatóság elégedetlen a digitális átállással, mind a televíziózás, mind a rádiózás terén, és többek között azt rója fel a társaságnak, hogy nem jelent meg a MinDigTV platformon 2008-ban legalább egy új földfelszíni terjesztésű, általános tematikájú, ingyenes műsor.

Szintén nem indult el időben a kedvezményes vevődekóderek árusítása, elégtelennek ítélik a tájékoztatást (pl. a weben), nem alakult ki a szükséges matrica rendszer, a műsorszolgáltatókkal kötött szerződések pedig nem mindenhol vágnak egybe a hatóság felé vállaltakkal. Rádiós téren a Lánchíd Rádió és az Inforádió műsorának a terjesztése nem valósult meg határidőre, s gond van a közműsorszolgáltatókkal kötött szerződésekkel is.

Az NHH 30 napot adott az AH-nak a szerinte sérelmes, szerződésszegő elemek orvoslására, s eközben 40 milliós bírságot is kirótt a cégcsoportra, többek között az új műsor elérhetővé tételének elmaradása, a matrica rendszer ki nem alakítása és a Lánchíd-Inforádió ügy miatt. Az AH közleménye szerint azonban nem nyugszik bele a döntésbe, az NHH-nál és a Gazdasági Versenyhivatalnál vizsgálatot kezdeményez "a televíziós műsorterjesztő platformok közötti versenyt torzító helyzet kapcsán", és a határozatban foglaltakat bíróságon támadja meg.

Az AH indoklása szerint így is nagy előrelépés történt, például sikerült kimozdítani a holtpontról a megfeneklett digitális átállást. "Külső segítség nélkül" meg tudott egyezni a TV2-vel és az RTL Klubbal, s úgy véli, a promóciós kötelezettségeket még túl is teljesíti. Az AH sérelmezi, hogy az NHH figyelmen kívül hagyta a határozat meghozatalakor a válság hatásait, s úgy véli, a másik felek mulasztásait is az ő nyakába próbálják varrni.

Forrás: Médiainfo