2009. szeptember 22., kedd

A svájciak megelőztek minket


Ők is megépítették első műholdjukat, egy pikoműholdat, amit szerdán reggel már fel is lőnek, míg a miénk jövőre indul útjára. A történet azonban hasonló.

Múlt héten beszámoltunk a Masat-ról, és arról, hogy a tervek szerint jövőre fel is lövik. A svájciak azonban megelőztek minket, és szintén egy cubesat-ot, kisméretű kocka-műholdat építettek. A neve kevésbé ötletes, mint magyar társáé, egyszerűen SwissCube-nak hívják. Szerdán reggel 8.23-kor indítják útjára.

Az egész történet hasonló a miénkhez, diákok, tanárok, támogatók, kutatók dolgoztak együtt, hogy megszülessen a pikoműhold, amely 10x10x10 cm és 3,1 kg. A vállalkozásra azonban úgy tűnik, jóval nagyobb anyagi keret állt rendelkezésre, ugyanis a 20 magyarral szemben több mint 200 svájci dolgozott rajta.

A SwissCube missziójának célja, hogy megvizsgálja az ún. égboltfény jelenségét, a légkör egy foto lumineszcenciáját (fénykeltés), 100km magasban. Az oxigénkibácsátás megfigyelésével fel tudják mérni az égboltfény erősségét, hogy megállapítsák a megfigyelés szögéből mért magasságát, a szélességét, és a helyi időt. A vizsgálat ideje minimum 3 hónap, a fellövés helye, a magyarhoz hasonlóan India.

Forrás: sat.hu