2009. október 1., csütörtök

Feltőkésített Heti Válasz és eltűnő Vital Tv


Tőkeemelést hajtott végre a Heti Válasz Kft.-ben a cég új tulajdonosa, az Infocenter.hu Zrt; az önálló műsorfolyam megszüntetése után pedig eltűnik a Vital Tv-t üzemeltető cég is – olvasható a HVG legújabb számában.

A Heti Válasz kiadóvállalatának jegyzett tőkéjét 15,5 millió forintról 21,5 millió forintra növelték úgy, hogy az új, 6 millió forint névértékű törzsbetétért az Infocenter.hu 230 millió forintot fizetett, s ebből 224 millió a tőketartalékba került – tudta meg a HVG.

Ezzel párhuzamosan a cég visszafizette a Lantos Csaba érdekeltségébe tartozó korábbi tulajdonos, a Csemgando Kft. számlájára azt a 230 millió forintot, amit az – egy 2008 végi döntésre – a veszteségek fedezésére pótbefizetésként utalt át. A Fellegi Tamás és a koppenhágai DEFAP-csoporthoz tartozó Central Media Holding Aps kezében lévő Infocenter.hu augusztus végén vette meg a kiadót.

A Heti Válasz kiadója tavaly 851 millió forint nettó árbevétel mellett 21 milliós adózás előtti eredményt ért el. Az új médiacsoport szervező Infocenter.hu nemrég megvásárolta a veszteséges Lánchíd Rádiót is, s annak érdekeltségén, az Advenio zrt.-n át országos kereskedelmi rádiós jogra is pályázik.

Szintén a legújabb HVG-ben olvasható, hogy az Echo Hungária Tv Zrt.-be olvad a másik Széles Gábor-csatorna, a Vital Tv Zrt. Az Echo Zrt. tavaly 557 millió forint árbevétel mellett 601 milliós üzemi és 653 milliós adózás előtti veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, az Vital Tv Zrt. vesztesége pedig 380 millió forint volt miközben nettó árbevétele csak 94 millió forintot tett ki 2008-ban. A Széles-médiacégek korábban többször kaptak tőkeemelést, ám végül a tévétársaságok nem kerülhették el az összevonást. A cégcsoportba tartozó – tavaly ugyancsak veszteséges – Magyar Hírlap példányszámáról először jelentek meg auditált adatok: 2009 első félévében átlagosan 39,2 ezer példányban nyomták a lapot, s 19,5 ezer példány fogyott naponta.

Forrás: eMasa