2009. október 13., kedd

ORTT: a fontos közvetítések szabályozását sürgeti


Az ORTT kezdeményezi a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események közvetítésére vonatkozó szabályok megalkotását.

Az ORTT közleményt adott ki, melyben leírja, hogy a Testület 2009. szeptember 30-án hozott döntésével sürgeti annak a kormányrendeletnek a megalkotását, mely a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események fogalmát, valamint a konkrét eseményeket meghatározná.

A médiahatóság indoklása szerint „2009. őszén a Bajnokok Ligája mérkőzések, valamint a nyári olimpiai játékok közvetítésének ügye is megmutatja, hogy a médiarendszer komoly működési zavarát okozza, hogy hiányoznak a társadalom számára kiemelt jelentőségő események közvetítésének részletes szabályai.”

„A Médiatörvény kimondja, hogy »kizárólagos televíziós közvetítési jog nem gyakorolható olyan módon, hogy a hazai közönség meghatározó részét kizárja a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró televíziós események figyelemmel kíséréséből«, továbbá hogy »a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró eseményeket, valamint azok nem feltételes hozzáférést lehetővé tevő közvetítésének módját (egészben vagy részben, illetőleg élő adásban vagy felvételről) a Kormány - az Országos Rádió és Televízió Testülettel egyetértésben - rendeletben határozza meg«”- folytatódik a közlemény.

A médiahatóság úgy látja, hogy a kizárólagos közvetítési jog korlátját jelentő, a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események fogalmát és a konkrét eseményeket meghatározó lista azért hiányzik, mert a vonatkozó kormányrendelet még nem készült el. Az ORTT ezért sürgeti annak a kormányrendeletnek a megalkotását, mely a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események fogalmát, valamint a konkrét eseményeket meghatározná.

Mint írták, a Miniszterelnöki Hivatallal az egyeztetés folyamatban van.

Forrás: eMasa