2009. november 5., csütörtök

A szlovéniai magyarokat is érinti a televíziózás digitális átállása


Az átállást követően a szlovén közszolgálati tévé új, tematikus csatornákat indítana. A magyar adásokat megtartják, ha lehet, jobb időpontban, de továbbra is országos sugárzással. A digitális átálláskor újra napirendre kerülhet a magyar adók sugárzási jogának kérdése.

A szlovéniai magyarokat is érinti a televíziós digitális átállás – olvasható a Népújság című szlovéniai hetilap legfrissebb számában. Az Európai Unióban 2012-re megvalósuló teljes digitális átállásnak köszönhetően megnő a televíziós csatornahelyek száma, ezért a szlovén közszolgálati rádió és televízió (RTV Slovenija) új, tematikus csatornák bevezetésére készül. Zver Ilona, az RTV magyar műsorokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta a Népújságnak, hogy a jelenlegi három, a földi analóg rendszeren keresztül sugárzott csatorna mellett további tematikus csatornák, például sportprogramok, információs, kulturális programok indulhatnak el a jövőben.

A kelet-szlovéniai Lendván található magyar szerkesztőség műsorai nagy valószínűséggel a jelenlegi időpontokban és terjedelemben lesznek láthatók továbbra is. Zver Ilona arról is beszámolt, hogy amennyiben a jelenleginél kedvezőbb, több nézőt vonzó idősávba kerülhetnének a magyar nyelvű műsorok, akkor is szeretnék elérni, hogy az országos sugárzásúak maradjanak, és Szlovénia központi és nyugati régiójában is láthassák az oda elszármazott muravidéki magyarok, ne csak az ország keleti régiójában sugározzák a magyar adásokat.

A magyarországi televíziós csatornákról a lap azt írja, hogy a szlovéniai Muravidéken a Telemach nevű kábelszolgáltató már egy ideje hivatalos engedéllyel csak a Duna TV és az MTV2 műsorait sugározza. Az MTV1 és a két országos kereskedelmi televízió műsorai „félig legálisan”, engedélyek nélkül találhatóak meg a cég csatornakínálatában. A tisztázatlan jogi helyzet miatt az RTL Klub adása kikerül a Telemach kínálatából, a TV2 pedig továbbra is látható lesz a Muravidéken, a rendezetlen jogi helyzet ellenére. A digitális átálláskor újra napirendre kerülhet a magyar adók sugárzási jogának kérdése.

Forrás: eMasa